Kafkas Cephesi ve Mustafa Kemal

Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşı sonrasında Edirne’deki 16. Kolordu komutanlığını üstlendi. Bu kolordunun Kafkas Cephesi’ne sevk edilmesi kararı neticesinde Diyarbakır’a yöneldi. Rus güçlerine karşı Muş ve Bitlis’te gösterdiği azimli savaşlarla onları geri püskürtmeyi başardı.

Mustafa Kemal’in elde ettiği zaferler, bölge halkı için büyük bir moral kaynağı olmuştur. Diyarbakır’a göç eden Bitlis ve Muş halkının yaşadığı zor durumlar, Rus ordusundaki Ermeni güçlerinin yerel halka yaptığı zulüm ve işkenceler, şehirde bir kaygı oluşturmuştu. Mustafa Kemal Paşa’nın Bitlis ve Muş’u geri alması, Diyarbakır’da büyük bir sevinçle karşılanmıştır. Kafkas Cephesi’ndeki başarıları, Mustafa Kemal’in Anadolu’nun doğusunda tanınmasına da katkıda bulunmuştur. Bu zaferler, Türk ulusunun Millî Mücadele sırasında onun çevresinde toplanmasında önemli bir rol oynamıştır.

Kafkas Cephesi’nde sağladığı başarıların ardından, Mustafa Kemal 7. Ordu komutanlığına atanmıştır. Ancak, Alman Generali Falkenhayn ile askeri meselelerde yaşadığı sıkıntılar sebebiyle bu görevden ayrılarak İstanbul’a geri dönmüştür. Veliaht Vahdettin ile Almanya’ya giderek cepheyi incelemeye çıkmıştır. Bu seyahat, Mustafa Kemal’in hayatında önemli bir yer tutar. 22 gün boyunca geleceğin padişahı ile birlikte kalan Mustafa Kemal, Vahdettin’i daha iyi tanıma fırsatı bulmuş ve aralarında bir yakınlık kurulmuştur. Ayrıca bu gezi sırasında savaşın gidişatıyla ilgili önemli bilgiler edinmiş, ünlü Alman generalleri Hindenburg ve Ludendorf ile tanışma şansı elde etmiştir. Vahdettin de bu süreçte Mustafa Kemal’in olağanüstü yeteneklerini takdir etme bahtiyarlığına sahip olmuştur. Almanya seyahatinin ardından, Mustafa Kemal 7. Ordu komutanlığına yeniden atanarak Suriye’ye hareket etmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir