1909 yılında İkinci Meşrutiyet yönetimine karşı itirazlar ortaya çıkmaya başladı. Bu gelişmeler sonucunda Rumi takvime göre 31 Mart 1325’te (miladi takvime göre 13 Nisan 1909) İstanbul’da avcı taburu askerleri, bağlı bulundukları subaylarına başkaldırdı. Mebusan Meclisi önünde toplanarak Meşrutiyet yönetimine karşı çıkışlarını duyurdular. İsyanın büyümesi üzerine Selanik’ten hareket eden Hareket Ordusu, İstanbul’a gelerek isyanı bastırdı. Hareket Ordusu’nun komutanlarından biri Mahmut Şevket Paşa’ydı ve Mustafa Kemal, Hareket Ordusu’nda kurmay başkanı olarak görev yapmıştı.
İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin faaliyetleri sonucunda Padişah II. Abdulhamit, 23 Temmuz 1908 tarihinde meşrutiyeti yeniden ilan etmek zorunda kaldı. 13 Nisan 1909’da İstanbul’da Meşrutiyet yönetimini sona erdirmek amacıyla “31 Mart Olayı” olarak bilinen bir isyan patlak verdi. Bu isyanı bastırmak için Selanik’te hazırlık yapan ve Mustafa Kemal’in ismini verdiği “Hareket Ordusu” oluşturuldu.
Mahmut Şevket Paşa komutasındaki Hareket Ordusu’nda Mustafa Kemal, kurmay başkanı olarak görev aldı. Bu ordu İstanbul’a gelerek ayaklanmayı bastırdı. İstanbul’da düzen yeniden sağlandı ve Meşrutiyet yönetimi korundu. Mustafa Kemal, isyanı bastırmanın yanı sıra ordunun oluşturulması, harekete yönelik planlamaların yapılması ve ordunun İstanbul’a intikalinde önemli bir rol üstlendi.
Konu ile ilgili aramalar:
31 Mart Olayı kısaca maddeler halinde
31 Mart Olayı nedenleri maddeler halinde
31 Mart Olayı’nın Sonuçları
Mustafa Kemal Hareket Ordusunda hangi rütbeyle görev yapmıştır
31 Mart Olayı’nı kim çıkardı