Okullardaki müfredatlarda beden eğitimi (jimnastik) dersi yer almaya Sultan Abdülaziz Dönemi’nde başlamıştır. Bu dönemde, sporla ilgili yabancı kaynaklar tercüme edilmiştir.
Galatasaray Sultanisi’nde (Galatasaray Lisesi) beden eğitimi öğretmenliği yapan Fransız Curel ile başlayan jimnastik dersi, 1860 yılında müfredata zorunlu olarak eklenmiştir. Maarif-i Umumiyenin almış olduğu kararla, 1869’da rüştiye okullarında, 1870’te Mekteb-i Tıbbiyelerde ve 1877 yılında ise idadi okullarda jimnastik ve eskrim dersleri yer almıştır. Bu gelişmeler sonucunda Galatasaray Sultanisi’nde yetişen Faik Bey (Faik Üstünidman), Galatasaray Sultanisi’nin beden eğitimi öğretmeni olmuştur. Bu sebeple ilk beden eğitimi öğretmeni olarak Faik Üstünidman anılmaktadır. Böylece Türkiye’de modern spor etkinliklerinin ilk uygulandığı kurum Galatasaray Sultanisi olmuştur.
Askeri okulların müfredatlarına jimnastik dersi de eklenmiş ve 1908 yılından sonra bu faaliyetlerde önemli bir artış yaşanmıştır. 1909’da beden terbiyesi eğitimi için İsveç’e giden Selim Sırrı Bey (Tarcan), burada spor öğretmenliği eğitimi alarak diploma alan ilk Türk jimnastik öğretmeni olmuştur.
1911 yılında Darül Muallimde beden eğitimi derslerinin nasıl yapılacağı programlarda detaylandırılmıştır. 1914 yılında İnas Sultanisi (Kız Lisesi) nin ilk ve orta kısımlarında beden eğitimi ve spor dersi haftada iki saat olarak müfredata dâhil edilmiştir.
1913 yılında Bursa’da okullar arası futbol yarışmaları düzenlenmiş, 1916 yılı Mayıs ayında ise İstanbul’da okullar arası spor bayramı gerçekleştirilmiştir.