Anadolu’da Türk siyasi birliğini oluşturma çabaları Orhan Bey döneminde başlamıştır. Bu hedef doğrultusunda ilk olarak Karesioğulları Beyliği Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir. Osmanlılar, I. Murat döneminde Anadolu Türk birliğini oluşturmak için barışçı bir yaklaşım benimsemiştir. Karamanoğullarına karşı güç kazanmayı amaçlayan Germiyanoğlu Süleyman Şah, kızını I. Murat’ın oğlu Yıldırım Bayezit ile evlendirmiştir. Bu evlilik sayesinde Kütahya, Emet, Simav ve Tavşanlı, çeyiz olarak Osmanlılara intikal etmiştir. I. Murat, Hamitoğulları’ndan da belirli bir bedel karşılığında Akşehir, Beyşehir, Yalvaç, Seydişehir ve Isparta’yı almıştır.
Anadolu Türk siyasi birliğini sağlama çabaları Yıldırım Bayezit döneminde daha da ivmelendi. Bu dönemde Türk birliği savaş yolu ile elde edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla, Saruhanoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları, Germiyanoğulları, Karamanoğulları, Hamitoğulları, Eretna Beyliği ve Kandaroğulları’nın Kastamonu kolu Osmanlı topraklarına katılmıştır. Böylece Anadolu Türk birliği önemli ölçüde sağlanmış olmuştur.
Yıldırım Bayezit, 1399 yılında Memlükler’e bağlı Dulkadiroğulları Beyliği’nden Malatya, Besni, Darende ve Elbistan’ı alarak sınırlarını Orta Fırat’a kadar genişletmiştir. Bu gelişme üzerine Osmanlı Devleti ile Memlüklerin ilişkileri kötüleşmiştir. Anadolu’da Timur tehdidinin ortaya çıktığı bir dönemde yaşanan bu gerginlik, Osmanlı Devleti’ne dezavantaj sağlamıştır. Bu nedenle Memlükler, Ankara Savaşı sırasında Timur’un karşısında Osmanlı Devleti’ne destek vermekten kaçınmıştır.