Uygarlığın Doğuşu

Türkiye – Anadolu Uygarlığı

Anadolu; Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan bir konumda olması nedeniyle Doğu ve Batı uygarlıkları arasında köprü görevini üstlenmiştir. Verimli toprakları, yaşama uygun iklimi ve coğrafi koşullarından dolayı tarihin en eski çağlarından beri insan topluluklarının göç ettiği, uygarlık kurduğu bir bölge olmuştur. Bu nedenle Anadolu’ya medeniyetler beşiği denilmiştir.

Anadolu’nun bu özelliği bölgede,

  • Kültürler arasında etkileşim olması
  • Ticaretin gelişmesi
  • İstilaların yaşanması
  • Uygarlıkların gelişmesi

Sonuçlarına ortam hazırlamıştır.

Göçler ve istila amacıyla ANADOLU’ya gelen toplulukların sahip oldukları kültür ve medeniyeti Anadolu’ya taşıması sonucu Anadolu’da medeniyet gelişmiştir.

Anadolu’nun Mısır, Ege ve Yunan medeniyetlerine yakın bir konumda olması da bu medeniyetlerden etkilenmesini sağlamıştır. Bu coğrafyaya ANADOLU (Anatolia) adını Romalılar verdi, Güneşin doğduğu yer anlamına gelmektedir.

Türkiye adı ise, Türkler ANADOLU’yu tamamen aldıktan sonra Avrupalılar tarafından 11. yüzyıldan itibaren kullanılmaya başlandı. Yapılan kazılar ve araştırmalar Türkiye’nin tarih öncesinden itibaren önemli bir yerleşim yeri olduğunu bize göstermektedir.

Dünyanın önemli kültür merkezlerinden biri olan Anadolu’da; Hatti, Hitit, Frig, Lidya, İyonya ve Urartu uygarlıkları kurulmuştur. Ayrıca Anadolu’yu Persler, Büyük İskender ve Romalılar istil ederek bir süre yönetmişlerdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu