İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921)

Birinci İnönü ve Sakarya Meydan Savaşlarının kazanılmasının ardından İtilaf Devletleri TBMM ile diplomatik ilişkiler kurmaya çalıştı.

Türk ordusunun Sakarya Meydan Savaşı’nı kazanması Fransa’nın Anadolu’daki ümitlerini sona erdirdi ve TBMM Hükûmeti’nden barış istemesini zorunlu kıldı.

Ankara Antlaşması öncesinde yapılan görüşmede Mustafa Kemal, Fransız temsilciye Fransa’dan beklentisini şu şekilde aktarmıştır:

“Eski Osmanlı İmparatorluğundan yeni bir Türkiye Devleti doğmuştur. Bunu tanımak gerekir. Bu yeni Türkiye, her bağımsız ulus gibi haklarını tanıtacaktır. Sevr Antlaşması, Türk ulusu için öylesine uğursuz bir ölüm kararıdır ki onun bir dost ağzından çıkmamasını isteriz.”

Sakarya Savaşı sonrası 20 Ekim 1921’de, Fransa ile Ankara Antlaşması imzalandı ve Fransa ile olan savaş sona erdi. Ankara Antlaşması’yla:

  • Fransa, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu’da işgal ettiği yerlerden çekilmeyi kabul etti.
  • Hatay, Fransa yönetimindeki Suriye’ye bırakıldı. Türkçenin resmi dil olması ve Türk kültürünün gelişimine yardımcı olunması şartlarıyla Hatay’da özel bir yönetim kuruldu.
  • Fransa, Suriye’den çekilmesi durumunda Hatay halkının kendi geleceğini halkoylaması ile belirleyebileceğini kabul etti.

Ankara Antlaşması’yla TBMM’yi tanıyan ilk İtilaf Devleti Fransa oldu. İtilaf birliği parçalanmaya başladı. Hatay dışında Suriye sınırı (güney sınırları) belirlendi. Fransa işgal ettiği yerlerden çekilirken birçok silah ve cephanesini Türklere bıraktı. Güney Cephesi’ndeki kaynakların Batı Cephesi’ne kaydırılma olanağı doğdu.

Eski Ankara
Eski Ankara

 

Fransızlar Güneydoğu Anadolu’da işgal ettikleri yerlerden çekilecekler ancak özel bir yönetim kurulması şartıyla İskenderun – Hatay Fransa mandasındaki Suriye’de kalacaktır.

İki taraf savaş durumuna son verecek ve savaş esirlerini serbest bırakacaktır.

Antlaşmanın imzalanmasını izleyen iki ay içinde tespit edilen sınırın güneyine Fransız kuvvetleri, kuzeyine Türk kuvvetleri çekilecektir.

Süleyman Şah’ın mezarının bulunduğu Caber Kalesi, Türk bayrağı altında, Türk mülkü olarak kalacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu