Uygarlığın Doğuşu

Yontma Taş Devri Mağara Resimleri

İnsanlar, mağaraların duvarlarına özgün resimler yaptılar. Mağara resimlerinin sanat yönünden söz etmek mümkün değildir. Resimler av büyüsüne, tehlikeli hayvanların zapt edilmesine ye onlardan korunmaya adanmışlardı. Resim yapılmasında temel amaç ise av sayısını artırmak istemeleriydi. Resim bütün toplulukların isteklerini dile getiriyordu.

İlkel Mağara Resmi
İlkel Mağara Resmi

Duvarlara yapılan resimlerin üzerlerinde sayısız mızrak ve ok izleri vardır. İnsanlar resimlerdeki hayvanlara ok atarak resmedilen hayvanlara karşı duyduğu korkuyu yenmeye çalışmış olmalıdır.

Resimlerin güzel yapılması toplumdaki ilk mesleğin ressamlık olduğunun işaretidir. Çünkü resimlerin yapılış tarzları incelendiğinde mağarada yaşayan herkesin resim yapmadığı anlaşılır. Mağaralarda resim yapmakla görevli olan kişi her halde avlara katılmamıştır. Diğerlerinin getirdikleri ile yaşamını sürdürmüş olmalıdır.

Mezarlar, Süs Eşyaları

Ölülerini görkemli törenlerle gömdüler, kemikleri eski halini alması (canlanması) için kırmızıya boyadılar. Ölülerin atılmayarak, mağaraların altına gömülmesi manevi duyguların geliştiğine delil olarak gösterilebilir.

Kemikten müzik aleti olarak kaval ve bilezikler gibi süs eşyası yaptılar.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu