Osmanlı Devleti Tarihi

Yıldırım Bayezit’in İstanbul Kuşatmaları

Yıldırım Beyazıtın İstanbulu Kuşatma Sebepleri

Osmanlı-Bizans mücadelesi sırasında Bizans sürekli olarak Haçlıları Osmanlılar üzerine kışkırtıyor, Osmanlı Devleti’ni parçalamak ve Anadolu’da siyasi birliğin kurulmasını önlemek için her yola başvuruyordu. Diğer yandan Anadolu ve Trakya’daki topraklarını kaybetmesine rağmen İstanbul’u elinde tutarak Osmanlı toprak bütünlüğünü zedeliyor ve iki kıta arasındaki geçişleri zorlaştırıyordu. Bu nedenle Osmanlı Devleti’nin, Anadolu ve Balkanlara doğru güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi için İstanbul’u mutlaka fethetmesi gerekiyordu.

Osmanlılar, Orhan Bey ve I. Murat Dönemleri’nde İstanbul ile yakından ilgilendikleri hâlde Yıldırım Bayezit Dönemi’ne gelinceye kadar şehri doğrudan kuşatma altına alamadılar.

Yıldırım Beyazıt İstanbul’u Kaç Kez Kuşattı?

Yıldırım Bayezit ise 1391 yılında başlattığı ve aralıklarla 1396 yılına kadar devam ettirdi.

Yıldırım Beyazıt İstanbul Kuşatmalarının Kaldırılmasının Nedeni

Yıldırım Beyazıt, kuşatmayı Haçlıların Niğbolu Kalesi önlerine gelmesi üzerine yarıda kesmek zorunda kaldı.

Niğbolu Zaferi’nden sonra Yıldırım Bayezit kuşatmayı kaldığı yerden devam ettirdi. Padişah, Karadeniz yoluyla Bizans’a gelebilecek yardımları engellemek için İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakasına Güzelcehisar’ı (Anadolu Hisarı) yaptırdı. Böylece dışarıdan yardım alma ümitlerini büyük ölçüde kaybeden Bizans imparatoru barış istemek zorunda kaldı. Bunun üzerine Yıldırım Bayezit, aynı günlerde doğuda beliren Timur tehlikesini de dikkate alarak antlaşma teklifine olumlu cevap verdi.

Osmanlı Devleti ile Bizans arasında 1400 yılında yapılan antlaşmaya göre Bizans imparatoru, İstanbul’da bir Türk mahallesi kurulmasına izin verdi. Yine bu antlaşmayla imparator, Osmanlı Devleti’ne yıllık vergi ödemeyi, şehirdeki Müslümanlar için kadı atanmasını ve İstanbul’daki camilerde Osmanlı padişahı adına hutbe okunmasını kabul etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu