Tarih Bilimi

Türklerin Kullandığı Takvimler (5 Çeşit)

Bu konuda “Türklerin Kullandığı Takvimler” ve “Türklerin Kullandıkları Takvimler” başlıklarına dair bilgi bulabilirsiniz. Türklerin kullanmış oldukları ilk takvim; güneş yılını esas alan ve yılların hayvan isimleriyle belirtildiği on iki hayvanlı Türk takvimidir.

Türkler İslamiyetin kabulünden sonra hicri takvimi kullanmaya başlamışlardır. Büyük Selçuklular döneminde Sultan Melik Şah tarafından hazırlatılan ve güneş yılı esas alınan Celali takvim kullanılmıştır.

Türklerin Kullandığı Takvimler
Türklerin Kullandığı Takvimler

Osmanlılar Devleti’nde mali işlerde güneş yılı esasına göre düzenlenen Rumi takvim kullanılmaya başlandı.1917 yılında ise Takvim-i Garbi adıyla Miladi takvime yakın bir takvim kullanılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra ise 26 Aralık1925’te Miladi takvim kabul edildi ve 1 Ocak 1926’dan itibaren kullanılmaya başlandı.

Türklerin Kullandığı Takvimler

12 hayvanlı Türk takvimi (Güneş)

12 hayvanlı Türk takvimi, Türklerin kullandığı ilk takvimlerden biridir, hatta Türkler tarafından kullanılan en eski ve ilk takvim olduğu rivayet edilir. Güneş yılı esaslı bir takvimdir.

Tarihi kaynaklara göre İskitler döneminden, Türklerin Müslümanlığı kabulüne kadar oniki hayvanlı Türk takvimi kullanılmıştır. Türk boyları ve devletlerinde, Göktürk ve Uygurların yanı sıra Tuna ve İtil Bulgarları tarafından kullanılmıştır. Bugün benzer bir takvim Çin’de kullanılmaktadır.

Biruni ve Kaşgarlı Mahmut eserlerinde, Türklerin oniki hayvanlı takvimi kullandığından bahsetmişlerdir.

İçinde bulunduğumuz 2020 yılı Sıçan (Fare) yılıdır.

Oniki hayvan ve oniki hayvanlı Türk takvimi özellikleri için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz:

» 12 – Oniki Hayvanlı Türk Takvimi ve Özellikleri

Hicri Takvim (Ay)

Hicri takvim, Türklerin kullandığı takvimlerden biridir.

Hicri Takvimi Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye hicretini başlangıç kabul eden ve ayın dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Hicri Takvim; Hicri Semsi ve Hicri Kameri Takvim olmak üzere ikiye ayrılır.
Hicri takvim ve çeşitleri için aşağıdaki adresi ziyaret edebilirsiniz:

Celali takvim  (Güneş)

Celali takvim, Türklerin kullandığı takvimlerden biridir.

Celali Takvimi ya da Hicri Şemsi takvimi, Güneş yılı esasına göre, Ömer Hayyam başkanlığındaki bir kurul düzenlemiş, Büyük Selçuklu Sultanı Celaliddevlet Melikşah’a sunmuştur. 1079 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. 9 Ramazan 471 (Miladi 15 Mart 1079) yılına rastlayan Nevruz yılbaşı olarak, Hicret yılı da başlangıç noktası olarak kabul edilmiştir. Babür İmparatorluğu da bir dönem Celali Takvimi’ni kullanmıştır. Celali Takvimi sadece tarım gibi ekonomik işlerin düzenlenmesinde kullanılmış, normal hayatta Hicri Takvim kullanılmaya devam edilmiştir.

Rumi takvim  (Güneş)

Rumi takvim, Türklerin kullandığı takvimlerden biridir.

Rumî Takvim, Hicret’i (Miladî 622) başlangıç kabul eden güneş yılı esasına dayalı bir takvim. Dünya’nın Güneş etrafında dolanımını esas alan Şemsî Takvim düzeninde, 13 Mart 1840’ta uygulanmaya başladı. Kamerî takvim sisteminde 1 yıl 354 gün, Şemsî takvim sisteminde ise Dünya’nın Güneş etrafında dolanımı esas alındığından bir yıl 365 gün olarak hesaplanır.

Miladi takvim  (Güneş)

Miladi takvim, Türklerin kullandığı takvimlerden biridir.

Miladi takvim ya da Gregoryen takvim, Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregory tarafından yaptırılan takvim. Milad’ı tarih başlangıcı ve Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı “1 yıl” olarak kabul eder.

Dünyada en yaygın olarak kullanılan takvim olan miladî takvim, senede 10,8 saniye hata oranıyla en güvenilir ve hassas takvimdir.

Takvim konusunda bir uzman: Ömer Hayyam

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu