Tarih Bilimi

Tarihi Bilgilerin Değişebilir Özelliği

Zamanla yeni belge ve bulguların elde edilmesiyle, yeni bir bilgi elde edilebileceği gibi mevcut bilgiler de değişime uğrayabilir. Bu durum tarihi bilgilerin değişebilir özelliğini ortaya koymaktadır.

Tarihi Bilgilerin Değişebilir Özelliği Örnekleri

Osmanlı Devletinde Kesilen Paralar

Osman Gazi, dünyanın sayılı imparatorluklarından biri olacak olan Osmanoğullarının ilk sikkesini kestirerek Anadolu’nun karmaşık ortamında adını duyurdu.

Gümüşten kesilen ve akçe adı verilen bu sikke, Osmanlının para birimi olarak 15. yüzyıla kadar değerinden hiçbir şey kaybetmeden geldi. Beyliğin sınırlarını başarılı akınlarla genişleten Orhan Gazi, akçelerini önce Anadolu’daki İlhanlı baskısı yüzünden İlhanlı tarzında, vali Timurtaş’ın ölümünden sonra ise sadece kendi adının ve kısa bir duanın bulunduğu farklı bir tarzda kestirdi.

Yakın zamana kadar Osmanlı Devletinde ilk paranın Orhan Gazi zamanında bastırıldığı görüşü egemenken, yapılan araştırmalar sonucunda bunun Osman Gazi zamanında gerçekleştiği kesinleşti.

Kazılarda Bulunan Eşyaların Değerlendirilmesi

Dünyanın en önemli tarih öncesi yerleşimlerinden Çatalhöyük’te sezonun kazıları heyecan verici buluntularla sona erdi. 2007 yılının keşiflerinden biri, iki tarafında insan yüzü kabartması bulunan toprak kap oldu. MÖ 6700 yıllarına ait olduğu düşünülen İki tarafında insan yüzü bulunan toprak kabın ilk parçalarına 2006 kazılarında çöp yığını içinde rastlandı. İnsan yüzünü tamamlayan kilit parçalarına ise 2007 Temmuz ayındaki kazılar sonucunda ulaşıldı.

Parçaların birleştirilmesiyle ana hatları ortaya çıkan kabın insan yüzü kabartmaları arasındaki iki boğa figürü bulunmaktaydı. Bu toprak kabın erken neolitik döneme ait olduğu ancak daha önce benzer bir örneğinin olmadığı anlaşıldı. Kazı arkeologlarından biri: “Geçen sezon ulaştığımız parçalardan, çömleğin sivri iki kenarındaki kabartmaların insan yüzüne ait olduğu anlaşılıyordu. Yeni parçalar kabartmaların ortasındaki betimlemelerin iki boğa figürüne ait olduğunu ortaya koydu. Daha önce Niğde’deki Köşkhöyük ve Tepecik Çiftlik gibi yerleşimlerde kabartma boğa figürleri bulunmuştu. Ancak bu tür çizgisel bir boğa betimlemesiyle ilk kez karşılaşıyoruz.” dedi.

Tarihi Bilgilerin Değişebilir Özelliği Sonucu

Yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere tarihte bilgiler olayın geçtiği döneme ait verilere dayanır. Zamanla yeni belge ve bulguların elde edilmesiyle yeni bir bilgi elde edilebileceği gibi mevcut bilgiler de değişime uğrayabilir.

Ayrıca Bakınız:

Tarih Bilimi Nedir

Osmanlı Devleti Tarihi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu