Uygarlığın Doğuşu

Orta Taş Devri

Orta Taş Devri (Mezolitik) (M.Ö. 10.000 – M.Ö. 8.000)

Orta Taş Devri
Orta Taş Devri

Mezolitik Dönemde Dünyada iklim günümüzdeki şeklini almaya başladı. Dünya ısınmaya başlayınca buzular Dünyanın büyük bir kısmında yavaş yavaş çekildi. Buzulların çekildiği bölgeleri ise geniş ormanlar kapladı.

Paleolitik Dönemde Dünyanın büyük kısmı buzullarla kaplı olduğu için hayvanlar belirli bölgelerde yaşamak zorunda kalıyorlardı. İnsanların yaşadıkları yerler genellikle ısının daha yüksek olduğu deniz ve ırmak kıyılarıydı. İnsanlarda bu yerlerin yakınlarına yerleşerek, kolaylıkla avlayacak hayvan bulabiliyorlardı. Yeni dönemde orman alanları genişleyince hayvanlar da ormanların derinliklerine yayıldılar. Bazı hayvan türleri yeni koşulara uyum sağlayamadılar. Yeni koşullara uyum sağlayamayan hayvan türleri ortadan kalktı.

Yeni durumun insanın yaşantısına kolaylık getirdiği düşünülebilir, ancak insanın yeni koşullara uyması kolay olmadı. Av hayvanlarının peşinden ormanlara dalan insanlar, hayvanları yakalamakta zorlandılar, bazen de kendileri av oldular. Yeni şartlara uymakta zorlanan insan nüfusu azalmaya başladı. İnsanlar avlanmada karşılaştıkları güçlükleri kopeği evcilleştirerek aştılar. Köpek sayesinde insanlar ormanların derinliklerinde daha kolay avlarını bulabildiler.

Geniş alanlarda yaşayan insan doğayı daha yakından tanımaya başladı. Tohumları toprağa ekmeye başlanılması ile bu devir biterken cilalı taş devri başladı. Bu süreç yaklaşık 2 bin yıl kadar sürdü. Günümüz için uzun sayılabilecek bu süreç, 590 bin sene süren yontma taş devri ile karşılaştırıldığında oldukça kısa olduğu görülür.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu