İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

Mustafa Kemal Sofya’da

Mustafa Kemal’in İttihat ve Terakki Cemiyeti üyeleriyle yaşadığı fikir ayrılıkları onun 1913’te Sofya ataşemiliterliğine atanmasına neden oldu.

Mustafa Kemal göreve başladıktan sonra, Bulgaristan’daki genel durumu tespit etmek için bir geziye çıktı. Bu gezideki amacı Bulgaristan Türklerinin morallerini güçlendirmek, onların Osmanlı Devleti’ne bağlılıklarını daha da artırmak ve Bulgar ordusunun durumunu incelemekti. Mustafa Kemal her gittiği şehirde Türklerce coşku ile karşılandı. Bulgar kültürünü yakından tanımak için sosyal faaliyetlere katıldı. Mustafa Kemal Sofya’dayken I. Dünya Savaşı başladı.

Mustafa Kemal, Sofya’da bir öğle yemeği sonrası ilkbahar yağmurlarının ıslattığı Vitoşa Caddesi’ni geçerek caddeyi kesen ve üzerinde büyükelçiliğin bulunduğu Çar Osvobodik Bulvarı’nda gezintiye çıktı. Şehir parkının yanındaki bir otelin pastanesine oturup bir kahve söyledi. Masalar her zamanki gibi devlet memurları, gazeteci ve avukatlarla doluydu. Bir ara kapıdan içeri; özensizce dokunmuş bir kıyafet, kalpak ve çarıklarıyla yaşlı bir köylü girdi.

Herkesin bakışları ona çevrildi. Onun girmemesi gereken bu lüks yere girdiği için kapılacağı korkuyu ve şaşkınlığı görmek istiyorlardı. Garsonlar uzun süre onu görmezlikten geldiler. Ancak köylünün inatçı çağırmaları sonucunda birisi onun yanına gelerek ona servis yapamayacağını söyledi.

Köylünün diretmesi üzerine pastane sahibi gelerek bir şeyler söyledi. Öfkelenen köylü elindeki değneğini kaldırarak: “Beni buradan kovma cesaretini nereden buluyorsunuz? Bulgaristan benim alnımın teri ile doyuyor. Onu koruyan da benim tüfeğim.” dedi. Aradan yıllar geçip Türkiye’de inkılap yapıldıktan sonra Mustafa Kemal arkadaşlarına bu olayı anlatıp “İşte Türk köylüsünün de böyle olmasını istiyorum. Bizim köylümüz yurdun efendisi olmadıkça Türkiye ilerlemeyecektir.” diyecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu