Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Marksizm Nedir, Karl Marx Kimdir?

Bilimsel sosyalizm olarak da adlandırılan Marksizm, Karl Marx ve Fredrich Engels tarafından ortaya atılan bir fikir akımıdır.

Marksizm, ekonomik ve toplumsal olguların değişmesini sağlayan yasaları, kapitalist düzenden yeni düzene nasıl geçileceğini ortaya koyan düşüncedir. İşçi sınıfını ön plana çıkaran Karl Marx, bu sınıfa kapitalizmi yıkıp yeni bir düzeni oluşturma görevi verir.

Marksizm’de irade, bireylere veya belirli bir gruba değil, işçi sınıfına verilmiştir. İngiliz klasik iktisadının temelindeki tezlere yönelttiği eleştiriler Marx’ın en önemli eserleri olan Kapital’deki düşüncelerini temellendirir.

Karl Marx (temsilî)
Karl Marx (temsilî)

Marksizm sadece bir iktisat teorisi veya siyasal bir program değildir. Bütüncül, devletin olmadığı yeni bir dünya öngören bir ideolojidir. Sosyalist teoriler içinde en etkili olanı, Marks’ın ileri sürdüğü teori olmuştur.

Marks’a göre kapitalist piyasadaki sermaye sahipleri, işçilerin emeğine ücretlerini vermeden el koyuyordu. Kapitalist piyasa sistemi, işçileri sömürüyor ve işçilerin büyük bir kısmına refah sağlamıyordu. Kapitalizm sadece kapitalistlerin refahı için çalışıyordu. Marksizm’e göre işçi sınıfı, bir sınıf mücadelesi verecek ve kapitalist sistem bu devrimle yıkılacaktı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu