Osmanlı Devleti Tarihi

Koyunhisar Savaşı (1302)

Koyunhisar Savaşı

Osman Gazi 1301 de kuzey ve kuzeybatı istikametinde harekete geçerek yenişehir ve köprü hisarı fethetti. 1303 de İznik üzerine hareket edilmiş yolda Marmara kalesi “Marmaracık” alındı bir müddet sonra iznik kalesi önüne gelen Osman Bey müstehkem olan bu kaleyi fethedemedi civardaki köy ve kasabalara akınlar düzenledi İznik kalesini baskı altında tutmak için güneydeki dağın eteğinde kale inşa ettirmiş kale kumandanlığına Taz Ali getirildi. Böylece kale daima abluka altına alındı.

Osman gazinin bu son teşebbüslerinden haberdar olan ve endişeye düşen Bursa tekfuru komşu tekfurlarla ittifak kurmak için harekete geçtiler. Onun öncülüğünde Andranas (Orhaneli) kale “Bursa’nın köylerinden” ve Kastel tekfurları yeni birlik kurmuşlar bu arada Bizans İmparatoru II. Anronikos Paleologos Osman Gazi problemini halletmek için 2000 kişilik bir orduya general muzalon kumandanını da gönderdi iki kuvvet İznik Gemlik arasındaki Bafeum (Koyunhisar) da karşılaştı yapılan muharebede Rum kuvvetleri ağır bir mağlubiyete uğratıldı. Bu savaşta Gündüz Beyin oğlu Aydoğdu bizzat Andronikos tekfuru tarafından şehit edildi (27.Temmuz.1302) bu mücadelede Kastel ve Betnos tekfurları öldüler. Bursa ve Andronikos tekfurları kendi kalelerine çekildiler bu arada Lapodion (Ulubat) tekfuruna sığınan Kefe Tekfuru ele geçirilip katledildi. Bu savaş sonunda Kastel Osmanlıların eline geçti. 1308 de Aygut Alpin oğlu Kara Ali Ulubat havalisindeki Galias adasını aldı.(Apolyon gölünde bulunan adacıklardan kız adasıdır)

Koyunhisar Savaşı
Koyunhisar Savaşı

Koyun hisar muharebesi neticesinde Bursa’nın kuzey tarafı müstesna olmak üzere şehrin üç taraftan yolu kesilmiştir. İzmit yolu da Türklere açılmıştır. Osman Gazinin atlı kuvvetleri Bursa önüne kadar akın yapıyordu.

Bizans İmparatoru gerek Osman Gazinin gerekse Aydın, Saruhan ve Menteşe beylerinden endişe duymuş, İlhanlı hükümdarı Olcaytu Hana kız kardeşi Marayı vererek onun yardımını alacağını ümit ediyordu.1305 de onun bu girişimi bir netice doğurmadı zira İlhanlılar dahili karışıklı yanında Memlüklülerle uğraşıyordu. Bu arada Osmanlı akınları daha da sıklaşmaya başladı İznik civarındaki Tricoco (Karahisar- Temmuz-1308) fethedildi.

Savaşın Yeri

Köyünhisar Muharebesi diye tanımlanan savaş bugün Bursa ili Yenişehir ilçesine bağlı Koyunhisar ya da diğer adı ile Hamidiye köyünün bulunduğu ovada gerçekleşmiştir.

Başta Bursa valisi Atranos, Ketel ve Kite tekfurları Osman Bey’e karşı birleştiler. İmparator II. Andronikos Palaiologos da 2.000 kişilik çoğu paralı asker olan Alan’lardan oluşan bir merkezi ordu gücü gönderdi. Ancak bu birleşik Bizans ordusu Osman Bey komutasındaki Osmanlı kuvvetleri tarafından, İzmit’in kuzeydoğusunda Koyunhisar (Baphaeon) denilen yerde ağır bir yenilgiye uğratıldı.

Bu savaş sırasında yenilen Bizanslı güçlerin çok fazla zayiata uğramadıkları ve birçok merkezi Bizans gücüne ait Alan asıllı paralı askerin dağınık şekilde İzmit’e döndüğü bildirilmektedir. Osmanlı gücünden ise Osman Bey’in yeğeni Aydoğdu Bey hayatını kaybetmiştir. Osman Gazi yeğeninin ölümüne çok üzülmüştür. Aydoğdu Bey’in kabri halen Koyunhisar beldesinin girişindedir.

 

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu