Türk Tarihi

İskitler’de Giyim Kuşam

İskitlerin elbiseleri, başlıklı bir cübbe, kaftan ve pantolondan ibaretti. Bellerinde metal plakalarla süslü bir kemer bulunurdu.

Kadınlar, “Sarafan” adı verilen sarkık bir elbise ile “kokoşnik” denilen yüksek bir başlık giyerlerdi. İskit erkekleri saçlarını kesmezler, sakallarını ise tıraş ederlerdi. Matem törenleri ve yemin adetleri de kendilerinden sonra gelen Türk kavimlerininki ile aynı idi.

Onlar, matem törenlerinde yüzlerini bıçakla çizerek kan akıtırlar, yüksek sesle ağlaşırlar ve ölülerini çok sevdikleri atlarıyla birlikte gömerlerdi.

Kurganlarda bulunan arkeolojik buluntulara göre, zengin İskitlerin elbiseleri altın süsler ile süslenmiştir. Ayaklarına yumuşak deriden çizmeler ve botlar giymektedirler. Başlarına ise, enselerine kadar uzanan, kulaklarını kapayan sivri “başlıklar” giyerlerdi.

İskitlerin ön Asya’da uzunca bir süre bulunmaları İskit toplum ve kültürü üzerinde derin izler bırakmıştır. Bu dönem içinde İskit ileri gelenleri hem lükse alışmış hem de doğu hükümdarlarını taklit etmişlerdir.

Yine aynı dönemde İskit maddi kültürü Ön Asya unsurları ile zenginleşmiş olduğu gibi, İskit sanatında da bu yeni kültür unsurları ifade edilirken Ön Asya’ya ait bir çok konu işlenmiş ve yöntem denenmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu