Türk Tarihi

Emir Caca Bey Kimdir?

Bahaeddin Caca oğlu Nureddin Cibril’in Ceceli adıyla tanınan ve İlhanlı soyuna mensup olduğu düşünülen bir aşiret beyinin oğlu olarak 1240 yılında doğduğu sanılmaktadır.

Pervâne Muîneddin Süleyman’ın siyaset sahnesinde ön plana çıkmasından önce Caca Bey hakkında sağlıklı bir bilgiye rastlanmamaktadır. Kırşehir emiri olmadan önce Eskişehir yöresinde aynı vazifede olduğu sanılmaktadır. 1261 yılında uç bölgelerinde başlayan karışıklıklar Anadolu’nun muhtelif yerlerinde isyanların çıkmasına neden olmuştur. Bu isyanlardan biri de Aksaray civarında Emir-i Ahur Esedi tarafından çıkarılmıştır. Salime kalesine kapanıp 6 ay boyunca asiliğini sürdüren bu kişiyi ortadan kaldıran Emir Caca Bey, bu olay sonrasında Muîneddin Pervânenin dikkatini celbetmeyi başarmıştır. Emir Caca Bey bu olaydan yaklaşık bir yıl sonra 1262 de hamisi olan Muîneddin Pervânenin de etkisi ile Kırşehir emirliğine atanmıştır.

Anadolu’nun buhranlı günlerinde yaşamış olan Caca Bey’in maceralı bir hayat yaşadığını söylemek mümkündür. Zira kendisi kaynaklarda her ne kadar Kırşehir emiri olarak anılsa da Anadolu’nun muhtelif yerlerinde yaşanan pek çok siyasi ve askeri olaya katılması onun etkin bir siyaset adamı olmasını sağlamıştır.

Caca Bey Medresesi
Caca Bey Medresesi

Caca Bey, Muîneddin Pervâne gibi din adamlarını dost edinerek onları hoşnut edecek icraatlarda bulunmuş ayrıca ilim adamlarına da sahip çıkıp onlara imkânlar sunmaya çalışmıştır. Caca Bey’in bu konuya emsal teşkil edecek en güzel icraatlarından biri de hiç şüphesiz kendi adıyla anılan medreseyi yaptırmış olmasıdır. Kırşehir il merkezinde bulunan bu şaheser bugün bile haşmetli yapısı ile ayaktadır. Günümüz şartlarında bile büyük maddi kaynaklar gerektiren bu medresenin inşası yanında, vakıfnamesinde de yazılı olduğu halde, işleyişi için büyük miktarlarda paraların ayrılması onun dindar, ilmi faaliyetlere önem veren bir hayırsever devlet adamı olduğunu ortaya koymaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu