Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

2. Balkan Savaşı 29 Haziran 1913

II. Balkan Savaşı

II. Balkan Savaşının Nedenleri

Londra Antlaşması’yla Bulgaristan, diğer Balkan devletlerinden daha geniş topraklar elde etmiş ve tarihinde ilk kez Ege Denizi’nde kıyılara sahip olmuştu. Bu durum Balkan devletleri arasındaki birliği bozdu. Bulgaristan’ın daha fazla toprak aldığını öne süren Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ birleşerek Bulgaristan’a savaş açtılar. Bu sırada Romanya’da Bulgaristan’a karşı savaşa katıldı. Böylece II. Balkan Savaşı başlamış oldu ( 29 Haziran 1913).

II. Balkan Savaşının Sonuçları

II. Balkan Savaşı‘nda Bulgarlar her cephede yenilgiye uğradı. Bu durumdan yararlanan Osmanlı Devleti, Bulgaristan’a savaş açarak Edirne ve Kırklareli’ni geri aldı. Bulgaristan’ın barış isteği üzerine Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Romanya arasında Bükreş Antlaşması imzalandı II. Balkan Savaşı’nı bitiren antlaşmalar imzalandı. Bulgaristan ve Osmanlı Devleti arasında İstanbul Antlaşması imzalandı (29 Eylül 1913). Bu antlaşma ile Edirne, Kırklareli ve Dimetoka Osmanlı Devleti’nde, Kavala ve Dedeağaç Bulgaristan’da kalacak, Meriç Irmağı iki devlet arasında sınır olacaktı. Bulgaristan’da kalan Türkler, Bulgarlarla eşit haklara sahip olacaktı.

II. Balkan Savaşı sonunda Osmanlı Devleti ile Yunanistan arasında Atina Antlaşması yapıldı ( 14 Kasım 1913). Buna göre Osmanlı Devleti, Selanik, Yanya ve Girit’in Yunanistan’a ait olduğunu kabul etti. Buna karşılık Yunanistan, Türk azınlığın dini ve kültürel haklarını güvence altına aldı.

Balkan Savaşlarından Sonra Osmanlı Devleti'nin Batı Sınırları
Balkan Savaşlarından Sonra Osmanlı Devleti’nin Batı Sınırları

Konu ile ilgili aramalar:

2. balkan savaşı sonuçları
2. balkan savaşı nedenleri
2. balkan savaşı kısaca
1. balkan savaşı sonuçları
2. balkan savaşı tarihi
2.balkan savaşı nedenleri ve sonuçları
2. balkan savaşı sonunda imzalanan antlaşmalar
2. balkan savaşı katılan devletler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu