Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

İkinci Üç İmparatorlar Ligi

İkinci Üç İmparatorlar Ligi başlıklı konuyu daha iyi anlayabilmek için öncelikle Birinci Üç İmparatorlar Ligi başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.

Bismarck Avusturya-Macaristan ile yaptığı bu ittifakın Rusya tarafından bir tehlike olarak görülüp bu ittifakın içinde yer almasına neden olmasını istemekteydi.

Otto Von Bismarck
Otto Von Bismarck

Rusya ilk başlarda bu ittifakı kendisine karşı yapılmış hissetse de aynen Bismarck’ın düşündüğü gibi kendisini bu ittifaka dâhil olmak zorunda hissetti.

Rusya’yı buna iten nedenler olarak; İngiltere’nin özellikle Berlin Kongresi’nden sonra artık Osmanlı’nın toprak bütünlüğünü savunmamaya ve Osmanlı içinde kendisine yakın unsurları destekleyerek bunlara devlet kurdurma politikasına başlaması, İngiltere’nin Kıbrıs’a yerleşmiş olması, İngiltere ile Orta Asya’da bir mücadelenin olması ve Türk Boğazları konusunda Avrupalı Devletlerin izleyebileceği değişik politikaları sayabiliriz.

Bu gibi nedenlerin neticesinde 18 Haziran 1881 yılında yine Berlin’de İkinci Üç İmparatorlar Ligi anlaşması imzalandı. Bu anlaşma öylesine gizli tutuldu ki ancak 1918 yılında açıklandı. Bu anlaşma genelinde de AvusturyaMacaristan ile Rusya arasında bir çatışma alanı olan Balkanlar bu iki ülke arasında nüfuz alanları olarak paylaştırılmıştır. Ancak tüm paylaşımlara rağmen Avusturya-Macaristan’ın Rusya’nın haklarını dikkate almayan politikalar yürütmesi neticesinde Birinci Üç İmparatorlar Ligi’nde olduğu gibi bu lig de Balkanlar üzerindeki mücadeleden (1885 yılındaki Doğu Rumeli ve Bulgaristan Krizi) dolayı bozulmuştur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu