Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

I.Dünya Savaşı Sonrası Japonya

1914’te Avrupa’nın önemli güçleri, I. Dünya Savaşı’na girince Japonya, Asya’da egemenlik alanını genişletmek için bu durumu bir fırsat olarak gördü. 23 Ağustos 1914’te Almanya’ya savaş ilan etti. Kısa sürede Uzak Doğu’daki Almanya’ya ait sömürgeleri ele geçirdi. 1914 Kasım’ı itibariyle Japonya için I. Dünya Savaşı sona erdi. Ardından Mayıs 1915’te Çin’le yaptığı antlaşma ile önemli ayrıcalıklar elde etti.

Elde ettiği kazanımları ABD, İngiltere ve Fransa’ya da onaylatan Japonya, 1920-1930 arası dönemde Uzak Doğu’nun en güçlü devleti oldu. Japonya’nın Asya’nın içine doğru yayılma isteği, bölgede çıkarlarını korumak isteyen Batılı devletleri birtakım önlemler almaya itti. 1922’de toplanan “Washington (Vaşington) Deniz Silahsızlanması Konferansı”nda Japonya’nın deniz gücü sınırlandırılarak Çin’e yönelik yayılma tehdidi azaltılmaya çalışıldı.

Japonya, 1931’de sanayisi için zengin ham madeye sahip Mançurya’yı işgal ederek yayılma politikasını sürdürdü.

Japon askerleri Mançurya’ya giriyor (1931).
Japon askerleri Mançurya’ya giriyor (1931).

1933’te Milletler Cemiyetinden ayrıldı, 1934’te de Washington Antlaşmasını feshederek yayılmacı politikalarına engel oluşturan kısıtlamalardan kurtuldu.

Asya Asyalılarındır.” diyerek asıl amacını daha açık dile getirmeye başlayan Japonya, Batılı devletlerin Çin’le ilgilerini kesmelerini istedi. Bu süreçte hızla silahlanarak Doğu Asya’yı egemenlik altına almak için Temmuz 1937’de Çin’e saldırdı. Fetih isteğini bütün Pasifik’te gerçekleştirmek isteyen Japonya, 1941’de Almanya ve İtalya’nın yanında II. Dünya Savaşı’na girdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu