Uygarlığın Doğuşu

Girit Uygarlığı

Girit uygarlığı; Girit’te ege medeniyetlerinin temelinin atılmasıyla var olmuştur (M.Ö 2000).

Girit; Anadolu, Yunanistan,  Mısır ve Kuzey Afrika arasında bir bağlantı konumunda olduğu için, bu bölgelerle arasında kültür etkileşimi olmuştur. M.Ö 2.000’de şehir devletler kuruldu.

İlk olarak Knossos olmak üzere çok sayıda anıtsal saraylar yapıldı. Sonradan tek bir krallık haline geldiler.  Akalar, Girit’e 300 sene hakim olmuşlar, M.Ö 1200’lerde Yunanistan’ı istila eden Dorlar Girit’i de ele geçirmişlerdir.

Girit Uygarlığı Özellikleri

Coğrafi konumları gereği deniz ticaretine önem vermişler Yunanistan, Mısır ve Orta Doğu ülkeleriyle ticaret yapmışlardır Başka ülkelere seramik vazolar, kumaş, bronz eşya, kuyumculuk eşyaları ile silah satmışlardır. Giritliler çok tanrılı inanca sahip olup, ölülerini sevdikleri eşyalarla birlikte gömerlerdi.

Girit inanışında Rea adında bir ana tanrıça öne çıkmaktadır. Giritliler Çivi Yazısına benzer bir yazı kullanmışlardır.

Avrupa’nın ilk büyük uygarlığı olan Girit, MÖ XIV yy başlarında, birdenbire yok olmuştur. Bundan önce, Akdeniz’in en güzel yerlerinden olan Girit adasına, Milattan 2000 yıl önce, Asya ve Yunanistan’dan gelen insanlar yerleşmişlerdir.

Girit Uygarlıklarının Yıkılışı

Muhteşem saraylar inşa etmişlerdir; ancak sonunda büyük bir felaket olmuş, Girit’in kuzeyindeki Kyklades takım adalarından biri olan Thera adasındaki yanardağ patlamış, bu korkunç patlamayı Girit saraylarını yerle bir eden çok şiddetli bir deprem izlemiştir.

Girit Uygarlığı
Girit Uygarlığı

Yanardağın külleri Girit semalarına kadar bütün göğü karanlığa boğup, yıkılan sarayların üstüne çökerken, aynı anda görülmedik bir deniz kabarması da Knosos’un limanı Amnisos’u sulara gömmüştür.

Girit saraylarının yıkılışı gerçekten çok ürpertici bir şekilde gerçekleşmiş; dev bir dalga bütün kıyı kentlerini bir anda sulara gömmüştür.
Pek çok yönden dönemin en önemli uygarlıklarından biri olan Girit ahalisi kendilerini bekleyen bu sonu tahmin bile edememişlerdir. Art arda meydana gelen felaketler, o muhteşem yapıları tamamen yok etmiş, insanların neredeyse tümünün helak olmasına neden olmuştur. Geride ne kendi zenginlikleri ile övünen insanlar, ne övündükleri zenginlikler, ne de hiç bitmeyeceklerini sandıkları hayat kalmıştır. Geriye kalan sadece yıkık dökük bir şehir ve artık var olmayan bir medeniyettir.

Eski Medeniyetlerin İbret Olması

Kuran’da bu eski medeniyetlerin insanlara ibret olması gerektiği şöyle vurgulanır:

“Yurtlarında gezip dolaştıkları nice nesilleri kendilerinden evvel yıkıma uğratmış olmamız, hala onları doğru yola iletip yöneltmedi mi? Elbette, bunda ayetler vardır; yine de işitmiyorlar mı?” (Secde Suresi, 26)

Bu konudaki aramalar: miken uygarlığı, girit uygarlığı slayt, girit uygarlığı özet, girit uygarlığı mimarisi, girit uygarlığı özellikleri, girit uygarlığı pdf, girit uygarlığı hakkında kısa bilgi, girit uygarlığı hakkında bilgi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu