Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi

Briand – Kellogg Paktı

Locarno Antlaşması’na rağmen, Almanya’dan çekinen Fransa, ABD ile karşılıklı ilişkilerinde savaşa başvurulmaması ilkesine dayalı bir barış paktı yapmayı istedi.

Bunu reddeden ABD, bütün büyük devletlerin, muhtemel bir savaşı lanetleme paktı imzalamalarını önerdi. Öneri Almanya, İngiltere, İtalya, Japonya, Belçika, Polonya, Fransa, Çekoslovakya tarafından kabul edildi ve antlaşma imzalandı (1928). Bu paktla ülkelerin topraklarına yapılacak saldırılara karşı yapacakları savunma savaşı dışındaki savaşlar kanun dışı sayıldı.

Briand-Kellogg Paktı (27 Ağustos 1928)

Fransa, Avrupa’daki durumunu güçlendirmek için ABD’ye bir barış paktı imzalamayı önerdi. ABD, Avrupa’daki sorunlarda taraflardan birinin yanında görünmek istemediği için bütün dünya devletlerinin katılacağı bir pakt olmasını istedi.

Briand-Kellogg Paktı’nın imza töreni (1928)
Briand-Kellogg Paktı’nın imza töreni (1928)

Pakt, Fransız Dışişleri Bakanı Aristite Briand (Aristayd Biriyand) ile ABD Dışişleri Bakanı Frank Kellogg (Fırank Kelog) öncülüğünde Paris’te 27 Ağustos 1928’de imzalandı. İmzalayan devletler ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Japonya, Polonya, Belçika ve Çekoslovakya’dır. Pakta aynı yıl Türkiye ve 1929’da “Litvanov Protokolü” ile de Sovyetler Birliği katıldı. Briand-Kellogg Paktı ile “savunmaya dayanmayan savaş, kanun dışı” sayılmış ve “devletlerarası anlaşmazlıkların çok taraflı antlaşmalarla çözülmesi” temel ilke kabul edilmiştir.

Pakt 1930’larda Almanya, İtalya ve Japonya’nın saldırgan politikalarıyla işlevsiz duruma düşmüştür.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu