Uygarlığın Doğuşu

Bakır Çağı – Bakır Devri

Bakır Devri (M.Ö. 5.000 – M.Ö.3.000)

İnsanlar tarafından İlk defa İşlenen ve bulunan madenler altın, gümüş ve bakırdır, Daha kolay işlenmesi ve çokça bulunması nedeniyle eşya yapımında bakır tercih edilmiştir. Devir iki bin yıl sürdü, Gelişmelerde belirli bir hız sağlanamamıştır. Bu durumun nedeni halen yazının olmamasıdır. İnsanlar bilgi birikimini Tunç devrine kadar sağlamakta güçlük çekerler. Bilgi ustadan çırağa aktarılır, Şimdi bir ustanın bakırın İçine kalayı katması beklenmektedir.

Bakırın bulunması:

bakir-cagi-bakir-devriBakırın bulunmasını sağlayan gelişme cilalı taş devrinde toprak kapların ateşte pişirilmesi oldu. Doğada toz halinde bulunan bakır bu kapların pişirilmesi esnasını da eridiğinden İnsanın dikkatini çekmiş olmalıdır. Bakırlı toprak ile zeki bir ustanın buluşması doğal olarak uzun bir zaman sürecinde gerçekleşti, Yazı olmadığı İçin toplumda bilgi birikimi az oldu. Bakırı İşleyen ustalar bilgilerini nesillere usta çırak ilişkisi içinde aktardılar. Bakır üretimi Tanrı evininde yapıldı, Bu nedenle aslında çok karlı olan işten ustalar kazanç elde edemediler.

 

 

Kentlerin oluşması

Köyler çevredeki insanları kendine çektiğinden nüfusları artmaya başladı. Her geçen gün biraz daha büyüyen köyler zamanla kent haline gelmeye başladılar. Kentlerin oluşmasına paralel olarak uzmanlardan, yöneticilerden ve din oluşan toplumsal sınıflar daha belirgin hale gelmeye başladı.

Savaşın doğması

Bakır üretimiyle birlikte Neolitik Dönemin kapalı ekonomik yapısı sona erdi. Artık başkaları İçin üretilen mallar olduğu gibi, bu malları almak İçin de artı ürüne ihtiyaç duyuldu.  Artı ürün elde etme düşüncesi ancak başka toplulukların ürünlerine ya da arazilerine el koyarak sağlana bilinirdi. Bunu yapmanın tek yolu ise savaşmaktı. Böylece insan savaşlarla tanıştı.

Kadın

Araziyi ekmek yükünü üzerine alan kadının toplumda etkinliği oldukça fazlaydı. Kadınlar için en güç iş arazinin sürülmesiydi. Bakır devrinde arazinin sürülmesinde öküz kullanılmaya başlanınca, kadın ağır bir yükten kurtulmuş oldu, ancak ekonomik etkinlikten çekilmesi ile birlikte toplumdaki saygınlığı azaldı.

Ticaret

İlk yelkenliler yapıldı. Yelkenli gemiler sayesinde insanlar daha uzak yerlere gidebildiler. Uygarlık da insan seyahati sayesinde daha geniş alanlara yayılmaya başladı. Örneğin, Tunç Devrinde görkemli bir uygarlık meydana getiren Girit, zenginliğini gemilerle getirilen tunç ticaretine borçluydu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu