Osmanlı Devleti Tarihi

Bursa’nın Fethi ve Osman Gazinin Vefatı

Orhan Bey uç beylerinin yardımı ile Bursa’nın İstanbul ile irtibatını ve yardımını sağlayan Mudanya’yı gemlik üzerinden hücumla fethetti (1321).

Orhan Gazi babasının isteği üzerine on senedir abluka altında bulunan Bursa’nın fethine önem verdi. Beraberinde Köse Mihail, Turgut Alp, Şeyh Mahmut Gazi, Şeyh Edebalı, Kardeşi Ali Şemseddin oğlu Ahi Hasan olduğu halde harekete geçmişti. Onun bu hareketi Anadolu’nun bu bölümünde büyük bir havanın meydana gelmesine neden oldu Gaza ve cihat yapmak için pek çok insan uçlara koşmuş idi. Orhan Gazi sayıları 5000 i bulan bir kuvvetle 1325 senesinde Yenişehir ovasından harekete geçti. Yolu üzerindeki Androsonu alarak kaleyi yıktıktan sonra Bursa önlerine geldi. Pınarbaşı mevkiine karargah kurdu.

Orhan Gazi Türk geleneği icabı Bursa Tekfuruna Köse Mihail’i göndermiş ve teslim olmaya davet etmiştir. Bursa tekfuru Bursalıların götürebilecek kadar mallarını götürmelerine müsaade edilmesi sonucu teslim oldu. Anlaşma gereği Bursa hisarının kapıları açılarak hisara ilk önce Ali Şemseddin oğlu Hasan girdi. Daha sonrada Orhan Bey gazileri ile birlikte şehre girdi (6.Nisan.1326).

Osman Gazi’nin Vefatı

Osman Gazi (Temsili)
Osman Gazi (Temsili)

İlk Cuma namazı bir manastırda kılınmış şehir temizletilmiş, sahipsiz kalan evler gazilere dağıtılmış evlerinde kalan Hristiyanlara ise adaletle davranılmıştır. Şehre bir dizdar ile subaşı tayin eden Orhan Gazi gazilerle birlikte ölüm yatağında bulunan babasının yanına dönmüştür.

Osman Bey Bursa’nın fethi haberini aldıktan sonra çok yaşamamış oğlu Orhan Beye devlet idaresi hakkında tavsiyelerde bulunduktan sonra kendisinin Bursa da Gümüşlü Kümbete gömülmesini vasiyet ederek 69 yaşında 43 yıllık liderlik sonunda vefat etti.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu